Mangel på lærlinge i byggebranchen – hvad gør vi?

I Danmark er der i øjeblikket gang i byggeriet. Et opsving har taget os med storm, hvilket tydeliggør at mange virksomheder må kæmpe for at få kvalificeret arbejdskraft.

På Christiansborg er der mange der taler for, at vi skal have udenlandsk arbejdskraft ind, hvilket i mange henseender har vist sig nødvendigt, men hvis man spørger mindre håndværksmester – specielt i de autorisationskrævende brancher – er svaret på problemerne en helt anden.

“Der mangler kvalificeret arbejdskraft ja” –  siger de. ” Men der mangler ligeså mange kvalificerede lærlinge …”

De sidste par års store fokus på tech-ungdom, og gameruddannelser, har båret frugt. Mange unge søger den vej, med god grund. Og alt peger på, at vi i vores iver efter at digitalisere alt, er nødt til at fokusere på at gøre vores unge mere bevidste omkring et digitalt liv – og et arbejdsfokus på at ramme de digitale medier og lignende.

Men det fokus og den satsning vil mange mestre derude mene har gjort, at færre søger ind på erhvervskolerne.

“Vi kan ikke komme med tal på hverken det ene eller andet”- siger en lokal mester da vi ringer til ham. ” men vi kan bare konkludere, at det ikke er så attraktivt at blive håndværker som det har været”.

Hos Garantbyg, vil vi gøre noget for både at fastholde de håndværkere der er i byggeriet, men også for at få flere lærlinge ind i de brancher der lider.

Hvordan det skal gøres ved vi ikke konkret endnu. Men vi vil gøre vores, og vi skal nok finde ud af hvordan. I første omgang lægger vi en handlingsplan for hvordan vi kan hjælpe, og til det formål inviterer vi snart udvalge virksomheder med til et møde, hvor vi i fællesskab kan tale om hvordan man kan gribe det an.

Vi anerkender at tech, og digi-livet er spændende og at det går rigtigt stærkt i den verden. Måske for stærkt. Men vi er nødt til at anerkende, at vi skal have steder at bo der ikke er spækket med byggesjusk og usikre installationer. Installationer og byggerier, som danske håndværkere i årevis har kunnet lave til både fair priser og med dansk arbejdskraft.

 

Skriv et svar

Facebook