Verdens største transportable bygning…

… er nok ikke lige den type bygning, du lige umiddelbart tænkte på. Det er nemlig en gigantisk hal, der skal dække resterne af den atomreaktor i Tjernobyl, der eksploderede og nedsmeltede.

En tragisk dag  

Den 26. april 1986 husker mange som en tragisk dag, hvor alt gik galt, for det var netop den dag, hvor atomreaktor nr. 4 i atomkraftværket i Tjernobyl i Ukraine eksploderede og sendte en sky af radioaktivt materiale ud i atmosfæren. Store områder af Hviderusland, Ukraine og Rusland blev slemt forurenet, og over 300.000 mennesker måtte evakueres og genhuses. For at stoppe det radioaktive materiale i at sprede sig endnu mere fik det daværende Sovjetunionen indkapslet den nedsmeltede reaktor i en betonsarkofag. Det var dog ikke en kort proces; faktisk tog det seks måneder, før den var på plads, og levetiden blev anslået til 30 år. De er gået nu, og derfor er den næste løsning ved at være klar.

Gigantisk stålhal  

Hvad går løsningen så ud på? Løsningen er en gigantisk stålhal, som kaldes for New Safe Confinement. Der er ikke tale om en løsning, der er blevet udtænkt på kort tid, for den har været på vej i 24 år, og i år blev stålhallen bygget færdig. Over 10.000 mennesker har arbejdet på at få stålhallen klar, og den blev bygget 300 meter væk fra den gamle betonsarkofag, så arbejderne ikke var i nærkontakt af den forurening, som betonen prøver at holde væk fra omverdenen. Stålhallens dimensioner er som følger: 110 meter høj, 250 meter lang og 150 meter bred. Den vejer 36.000 tons, og den bæres af 13 stålbuer. Det gør den til verdens største transportable bygning. New Safe Confinement er allerede blevet rullet hen over reaktoren, og den proces tog to uger. I det kommende år skal der skabes lufttætte forseglinger mellem hallen og reaktoren, så der ikke kan afgives mere forurening til omverdenen i de næste 100 år, som er stålhallens forventede levetid. Men arbejdet er langt fra overstået.

Stort nedrivningsprojekt  

Hele idéen med at transportere en gigantisk stålhal over den gamle betonsarkofag er for at kunne starte et nedrivningsprojekt af den ødelagte reaktor. Derfor er der bl.a. monteret to kæmpekraner 80 meter oppe under taget, så de og andre robotter kan være med til at nedrive og nedbryde. Bygningen kan modstå tornadoer, brand og jordskælv, og den har avancerede ventilationssystemer, der sørger for, at strukturen ikke ruster. Stålhallens størrelse og udformning er altså skabt til, at man på en velgennemtænkt og organiseret måde kan få fjernet resterne af reaktor nr. 4. Man har vurderet, at nedrivningsprocessen vil komme til at tage 50 år.

Storhed kommer ikke af sig selv

New Safe Confinement-stålhallen er noget af en bygning, men den har heller ikke været gratis. 40 lande – deriblandt Danmark – har bidraget til finansieringen af hallen. Det var 100 dygtige ingeniører, der stod bag designet, og den har været under opførelse siden 2010. Prisen for at opføre verdens største transportable bygning? Jo, mere end 11 milliarder danske kroner, såmænd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *