Fireglass – holder på varmen

Hærdet glas (i dette tilfælde fireglass) fremstilles i alle former og afstøbninger og har til formål at vedholde varme. Formålet er det samme som med klassisk brændsel, men med fireglass holder man på varmen, således at man ikke skal smide mere pindebrænde på bålet eller holde intensivt øje med gasforsyningen – dermed får man både et miljøvenligt og økonomisk besparende alternativ til den klassiske varmeforsyning.

Fakta om fire glass

Jordnært er fireglass hærdet glas, der dermed er modstandsdygtigt over for temperaturchok og slag. Dette betyder, at man kan håndtere materialet uden at skulle være urolig og forsigtig, hvilket ellers er tilfældet med glas. Med hærdet glas skal man nemlig ikke være bekymret for, at det pludselig springer eller knækker. Dette gør, at fireglass er blevet et materiale, der bruges som både isolering og afdækning af fx gasrør, idet man ikke skal være bekymret for varmen – som man tilmed kan udnytte, idet fireglass holder på varmen – og idet man ikke behøver at håndtere det med den forsigtighed, som beskrevet ovenfor. Sammenlignet med andre varmemodtagende elementer er fire glass også nemmere at håndtere, idet det ikke er strømledende, og da det ikke medfører noget biprodukt såsom eksempelvis aske, sod eller fedt, hvilket kræver rengøring.

Fireglass som dekoration

Foruden i forbindelse med varmekilderne, kan fireglass også benyttes i forbindelse med dekoration. Løst fireglass fås i forskellige farver, og opvarmning af dette medfører ikke den generende lugt, som ellers er en irriterende del af traditionel afbrænding – hvad end du benytter gas-, olie- eller pilleovn. Således kan fireglass altså være med til at forbedre oplevelsen på terrassen en sen sensommeraften eller foran pejsen en kold vintermorgen – og med de mange forskellige typer af fireglass, kan man ilmed dekorere bunden af karminen med farvestrålende glasmateriale, der holder på varmen længe efter, at ilden er gået ud.

Fremstillingen af fireglass er egentlig relativ simpel og ikke yderligere kompliceret end fremstilling af andet hærdet glas. Først hærdes det, hvorved man gennem trykspændinger øger modstandsdygtigheden. Denne proces er identisk med den, man foretager, når man fx hærder ildfaste fade. Men til forskal fra hærdning til andre formål tromles fireglass efterfølgende, således at man får det løse materiale, som fungerer optimalt til brug ved isolering og i ovn og pejs. Ved at minimere materialets størrelse øges sikkerheden også, idet mindre partikler har endnu sværere ved at gå i stykker eller springe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *